Calçots…què són? Descobreix-ho a MAJOLS Natura
¿Que es un calçot?
La paraula calçot, dóna nom a una varietat de ceba, la blanca o tardana, conreada mitjançant un procés molt especial fins assolir la seva característica forma. Aquest cultiu és característic d’algunes zones de la província de Tarragona, i més concretament de Valls i tota la comarca de l’Alt Camp.
El calçot és la part essencial d’una de les tradicions més emblemàtiques de la gastronomia catalana: “la calçotada”. Aquest popular plat ha passat ràpidament de la taula familiar a la carta de reconeguts restaurants.
En finalitzar el procés i abans de la collita final, entre els mesos de novembre i abril, el calçot s’ha desenvolupat fins a arribar als 15 o 20 cm. de llarg i aproximadament 2,5 cm de diàmetre.
Cada productor aplica al cultiu la seva pròpia tècnica i mitjans, majoritàriament artesanals. A MAJOLS Natura hem acumulat experiència en el cultiu del calçot. El realitzem partint de ceba blanca seleccionada amb cura a la que apliquem el nostre mètode familiar de cultiu.
Al llarg dels anys hem anat perfeccionant la nostra tècnica fins a obtenir un producte de gran qualitat, molt ben valorat pels nostres clients i amics.
La història del calçot i l’orígen de les calçotadas
Són variades les versions sobre l’orígen d’aquest particular plat. Una de les més difoses situa els seus començaments a la fi del Segle XIX, quan un conegut pagès de la comarca de Valls, accidentalment va cremar cebes sobre unes brases enceses descobrint després que el seu interior era tendre i molt saborós. Altres teories situen l’orígen del calçot en èpoques de l’imperi romà basant-se en l’aparició d’algunes pintures il·lustratives descobertes a Hongria. Algunes altres fonts li donen un origen encara més llunyà, situant-lo en orient mitjà.
La veritat és que des dels seus orígens, la tradicional “calçotada” s’ha anat estenent alhora millorant les qualitats originals, transformant-se en un menjar molt apreciat i cada vegada mes difós a Espanya i en mitjans internacionals.
Preparem una calçotada a l’estil MAJOLS Natura
Els calçots als quals s’han retallat una mica les fulles i una mica de barba, es disposen alineats en una graella metàl·lica . Els calçots es couen a la flama viva, de llenya o preferiblement sarments de vinya fins que estan ben fets d’un costat. Llavors se’ls dóna la volta per completar el rostit. Una vegada que estan, totalment cremats per fora, se’ls retira del foc i s’emboliquen en grups, en paper de diari, per conservar la calor fins al moment de servir-los.
La taula ja estarà preparada amb terrines de salsa de calçot, també coneguda com Salsa Romesco, també llesques de pa i porrons de vi preferentment negre. El xef Roc Aneas del Restaurant Casa Fèlix de Valls ens explica com fer-la en un vídeo. Les brases encara enceses serviran per cuinar botifarra negre, llonganissa i carxofes, que aniran acompanyant al plat principal.
Els calçots es porten a la taula encara embolicats sobre una llosa o teula que ajudi a mantenir-los calents. El comensal de peu, pela el calçot pressionant la punta i retirant l’exterior cremat fins a deixar només l’interior blanc i prenent-de l’extrem el submergeix en la salsa i porta a la boca. Per les postres és usual servir crema catalana tot i que segons mana la tradició, una saborosa taronja és el més indicat.
Contacta!
Estás pensant en fer una calçotada amb la teva familia o amics? Contacta amb noslatres, et servirem uns excel·lents calçots, cultivats de manera artesanal i et donarem tot l’assessoraremt necessari perquè la calçotada sigui perfecte. Pots contactar omplint el formulari.